perjantai 3. helmikuuta 2017

Golftilastot (osa 2: Avaukset)

Golftilastojen ensimmäisessä osassa esittelin lähinnä perustilastoja, mutta nyt sukelletaan tarkempiin tilastoihin. Aloitetaan avauksista, koska niillä jokainen väyläkin lähtee liikkeelle. Tosin nämä tilastot eivät sisällä avauksia par-3 väylillä, koska ne ovat viheriöosumatilastoihin meneviä avauksia. Eli vain par-4 ja par-5 väylät ovat kyseessä. Näihin tilastoihin otan kaikki täydet kierrokset. Aloitetaan katsomalla graafia väylä- ja viheriöosumista vuosilta 2003-2016:


Väyläosumissa on näkyvissä pientä kasvun trendiä. On toki otettava huomioon, että tässä on tilastoitu kaikki pelatut kierrokset kyseisinä vuosina. Kun tiettyinä vuosina voi tulla enemmän kierroksia esim. Pirunpellolla, jossa lyön keskimäärin enemmän väyläosumia, niin se parantaa kyseisen vuoden keskiarvoa. Graafista voi ehkä vetää sellaisen johtopäätöksen, että väyläosumien määrä ei juurikaan korreloi viheriöosumien kanssa. Korrelaatiot lisäsin tilastoihin tämän talven aikana ja niistä tarinoin jossain myöhemmässä tilasto-osassa.

Suurin osa niistä, jotka tilastoja omasta pelistään pitävät, merkkaavat avauslyönneistä tilastoihin sen, osuivatko väylään - ja jos eivät osuneet, niin kummalle puolelle väylää avauksen missasivat. Näin minäkin alkuvaiheessa merkkasin, kunnes keksin lisätä tähän muutaman lisätilaston. Merkkaan myös sen, voiko avauksesta ns. "jatkaa hyvin" eli par-4 väylillä yrittää viheriöosumaa ja par-5 väylillä lyödä jatkolyönnin paikkaan, josta pääsee viheriölle seuraavalla lyönnillä. Eli käytännössä mikäli missaan väylän, tulee tilastoihin yksi seuraavista: VP, VEP, OP, OEP (vasen pelissä, vasen ei pelissä, oikea pelissä, oikea ei pelissä). P ja PEP tarkoittavat pitkä/pitkä ei pelissä. Niitä tulee joskus dogleg-väylillä. Näiden lisäksi merkkaan vielä erikseen aiheutuiko avauksesta rangaistuslyönti (out of bounds, vesieste, kadonnut pallo tai niin hankala paikka, että pakko ottaa pelaamattoman paikan perusteella yksi rangaistuslyönti). Vielä viimeisenä avaustilastoista löytyy sekin tieto, että päätyikö avauslyönti hiekkaesteeseen.

Avaustilastot näyttävät Järvenrannan ja Pirunpellon osalta tältä:
(bunkeritilastointi aloitettu v. 2006)


Kuten tilastoista näkyy, osun Pirunpellolla väyliin selvästi Järvenrantaa paremmin ja Järvenrannalla pallo pysyy pelissä enemmän kuin Pirunpellolla. Ei mitenkään yllättävä tulos, koska Pirunpellolla on pakko osua väylään tai muuten olet suuressa vaarassa joutua pöpelikköön. Järvenrannalla on monella väylällä varaa lyödä paljonkin ohi ja pystyt silti hyvin jatkamaan peliä kohti viheriötä. Rangaistuslyöntien määrä on molemmilla kentillä ollut laskusuunnassa, mikä tietää hyvää kierrostuloksille mikäli trendi jatkuu tulevinakin vuosina.

Katsotaanpa seuraavaksi väyläkohtaisia osumatarkkuuksia Järvenrannalta ja Pirunpellolta:










Järvenrannan helpoin väylä osua on varsin helppo nimetä, sillä se on ollut jokaisena vuotena tilastojen ykköspaikalla. Parhaimmillaan olen kauden aikana osunut Järvenrannan 16. väylään 91 % tarkkuudella ja keskiarvokin on lähes kolme neljästä.

Vaikeimmin väyläruoholle lyötävä ei ole yhtä selvä, mutta kyllä se "kunnia" menee väylälle #3 (neljä viimeisintä vuotta huonoin FIR ja ykköspaikalla myös koko tilastoajalta. Jotka eivät Järvenrantaa ole pelanneet, niin väylä nro 3 on par-4, jossa avaus on ok, jos on keskellä omaa väylää (yllätys), mutta myös jos missaat oman väylän selvästi joko oikealle tai vasemmalle. Oikealla puolen on väylä 1 ja vasemmalla väylä 4. Jos lyöt avauksen hieman vasemmalle tai oikealle, olet vaarassa joutua bunkkeriin tai puiden katveeseen. Näistä syistä lyönkin kolmosella yleensä "ylikovaa", jotta mahdollinen sivukierre vie pallon tarpeeksi vinoon. Fore pitää tietysti muistaa huutaa kovaa, jos näin käy. Väylä #9:llä on toiseksi huonoin FIR, joka tosin selittyy osin sillä, että kyseisellä on vasemmalla OB ja oikealle hyvin tilaa. Niinpä puolet avauksista on päätynyt oikealle puolen väylää.

Taulukoissa on myös p-sarake, joka kertoo penalty-prosentin. Järvenrannalla väylät 6 ja 18 ovat alltime-tilastossa tasoissa. Väylän 6 prosentit ovat enimmäkseen tilastojen alkuvuosilta; kolmena viime vuotena on jo ihan siedettävät lukemat. Väylällä 18 on minulla ollut jo pidemmän aikaa jonkinlainen peikko. Periaatteessa väylän avaus ei ole erityisen vaikea ja tilaa on mukavanlaisesti. Paitsi jos käyttää draiveria, jolloin väylä kapenee sekä oikealta ja vasemmalta. Oikealla on myös OB, jonne on tullut mätettyä pallo jos toinenkin. Pitää miettiä strategian muutosta, vaikka viime kausi olikin tilastojen perusteella hyvä.

Pirunpellolla ei ole yhtä selkeää ykköstä, vaan siellä erottuu kolme väylää: #1, #10 ja #14. Ensimmäinen väylä on lyhyt par-4, jonka avaan useimmiten puunelosella. Kymppi on par-5, jossa ei tavallisesti tavoitella viheriötä kahdella ja avausmailana on tässäkin yleensä puu-4. Väylä 14 on dogleg vasemmalle ja avaukseen ei tarvitse keskirautaa pidempää mailaa. Huonoiten osun väylään #11, mikä ei ole yllätys. Kyseessä on vaikea par-4, jossa mielellään haluaa päästä jatkolyöntiä varten 150 metriiin tai alle. Se vaatii puunelosella oikein hyvän lyönnin, joten yleensä yritän draiverilla ja tulokset ovat sen mukaisia. Eniten rangaistuksia avauslyönneistä on kertynyt väylällä 6, joskin viime ja toissa kaudella on ollut parempi suunta. :)

Hokasinpa juuri, että tilastoista puuttuu väyläkohtaiset pallo pelissä/ei-pelissä tilastot. Saa nähdä jaksaako niitä joskus näpytellä. Mutta vielä on yksi tilasto jäljellä avauksista, joka on hupitilasto eli montako kertaa olen peräkkäin lyönyt tietyllä väylällä väyläosuman tai ei-väyläosuman.


+ = peräkkäiset väyläosumat kyseisellä väylällä (suurin lukema kauden aikana)
- = peräkkäiset ei-väyläosumat kyseisellä väylällä (suurin lukema kauden aikana)

Eli esimerkiksi Järvenrannan ykkösväylällä kaudella 2016 onnistuin parhaimmillaan viidellä peräkkäisellä täydellä kierroksella osumaan väylään. Vastaavasti huti tuli huonoimmillaan seitsemän kierrosta putkeen. Paras putki on 23 peräkkäistä väyläosumaa @PP#14 (oikeastaan 34 kun otetaan vielä kauden 2015 alusta 11 osumaa lisää) ja huonoin 17 peräkkäistä hutia @JR#9.

Seuraavassa osassa lähestymislyöntien tilastot.
-Hawk

2 kommenttia:

  1. No huh...hattua nostan! Vaikka itse pidän mielestäni ihan kohtuullisen tarkkaa tilastoa (ennen Golfpisteen datalla ja nyt GolfGameBookissa) ei sentään tuollaista koostetta ole kasassa. Millaiset kierroskeskiarvot eri vuosille on noilla kentillä tullut nakuteltua?

    VastaaPoista
  2. Oho, en ollut huomannut kommenttiasi, mutta vastataan nyt.

    Järvenranta
    2018: 76,1
    2017: 76,0
    2016: 76,4
    2015: 76,3
    2014: 76,2
    2013: 75,9
    2012: 76,0
    2011: 75,6
    2010: 75,7
    2009: 76,8
    2008: 79,0
    2007: 79,6
    2006: 78,9
    2005: 81,4
    2004: 81,7
    2003: 83,1

    Pirunpelto
    2018: 84,0
    2017: 82,2
    2016: 80,8
    2015: 80,9
    2014: 81,2
    2013: 80,4
    2012: 82,1
    2011: 80,7
    2010: 77,9
    2009: 83,3
    2008: 82,8
    2007: 89,8
    2006: 84,7

    VastaaPoista