perjantai 29. maaliskuuta 2019

Golfilastot (osa 4: Putit)

Pitkän hiljaiselon jälkeen ajattelin kirjoitella seuraavan osan golftilastoistani. Nykyisellä blogin kirjoitustahdilla saadaan tilastot käsiteltyä ennen vuotta 2030.


Tällä kertaa aiheena on puttaaminen. En ole koskaan kokenut itseäni mitenkään erityisen hyväksi puttaajaksi, mutta en nyt ihan surkeaksikaan. On hyviä päiviä ja on huonoja päiviä.

Perustilastot puteista


GIR tarkoittaa Green-In-Regulation eli viheriöosumaa. Per kierros putteihin lasken myös forelta putterilla lyödyt lyönnit.

Putit/GIR viimeiseltä viideltä vuodelta:
2018: 1,92 puttia/GIR
2017: 1,95 puttia/GIR
2016: 1,89 puttia/GIR
2015: 1,93 puttia/GIR
2014: 1,92 puttia/GIR

Ammattilaisilla paras Putts/GIR-lukema oli PGA-tourilla viime kaudella Dustin Johnsonilla (1,699) ja mediaani kyseisellä turneella oli viime kauden päätteeksi noin 1,78. Putts/GIR tosin ei ole oikeastaan mikään hyvä puttitilasto, enemmän se kertonee kuinka lähelle lyöt lähestymislyöntejäsi ts. kuinka hyvä rautapelaaja olet. Strokes gained kertoisi parhaiten puttaamisen laadukkuudesta ja suunnitelmissani on ottaa se käyttöön puttaamisen osalta kaudella 2019.

Forelta puttaaminen

Minua alkoi kiinnostaa eräällä kierroksella kuinka usein forelta putatessa tulee kolme puttia, joten aloin pitää forelta puttaamisesta tilastoa.

Puttikeskiarvo forelta putatessa edelliseltä viidelta kaudelta:
2018: 2,22
2017: 2,24
2016: 2,19
2015: 2,14
2014: 2,13

Prosentuaalisesti ilmaistuna viime kaudella:
1 putti forelta: 2,6 %
2 puttia forelta: 72,9 %
3 puttia forelta: 24,5 %

Ei ole tietenkään mitenkään yllättävää, että puttikeskiarvo forelta on selvästi korkeampi kuin viheriöosumista. Haluaisin saada kuitenkin kolmen putin osuutta laskettua. Nykyinen taso - joka neljäs kerta kolme puttia - tuntuu liian isolta.

PH, LH, PV, LV...mitäs ihmettä?

Halusin tilastoida putteja jotenkin tarkemmin kuin pelkällä määrällä. Niinpä kehittelin oman menetelmän, joka keskittyy putin voimakkuuden tilastointiin.

Jos ensimmäinen putti ei mene sisään ja jää sen hieman vajaaksi, että seuraava putti on pala kakkua, merkitsen kyseiselle reiälle LH (1. putti jäi Lyhyeksi, seuraava putti oli Helppo). Jos putti jää selvästi lyhyeksi ja seuraavassa putissa on vielä tekemistä, merkitsen LV (1. Lyhyt, seuraava putti Vaikea). Vastaavasti PH=Pitkä Helppo ja PV=Pitkä Vaikea. Näiden lisäksi on vielä merkintä Y eli Yips, joka tarkoittaa sitä, että on putattu helppo putti ohi.

Tilastot viime vuodesta 2009 alkaen tällä tilastointitavalla:

















Total = kokonaisputtien keskiarvo kierroksella (forelta putatut laskettu mukaan)
w/o fore = kierroksen puttikeskiarvo viheröillä
Hyvät putit = Putti sisään (1) tai PH
Ok putit = Hyvät putit + LH


Väyläkohtaisia puttitilastoja

Vähän on tullut tutkailtua myös väyläkohtaisesti missä tulee eniten putteja. Viheriöosumista selviän suurimmalla osalla väylistä useammin birdiellä kuin bogilla eli puttikeskiarvo/GIR on alle kahden. Järvenrannalla pienin lukema par-3 väylistä on väylällä 17 (1.94 putts/GIR), suurin väylällä 5 (2.05). Pirunpellolla vastaavat väylä 15 (1.91) ja väylä 8 (2.05). Muista väylistä mainittakoon Järvenrannan 11, jolla keskiarvo on 1.73, mikä selittyy tietysti sillä, että kyseessä on par-5, jossa usein pääsee kahdella lyönnillä chippietäisyydelle. Suurin keskiarvo on Järvenrannan väylällä 16 (2.09). Pirunpellolla parhaiten on uponnut väylälllä 13 (1.83) ja huonoiten jo mainitulla väylällä 8.

Entä onko tässä (tilastoinnissa) sitten mitään järkeä? Todennäköisesti ei ja käyttämällä tämänkin ajan esim. puttiharjoitteluun uppoaisi varmaan paljon useammin.

Se on muuten niin, että kauden ensimmäinen miesten major alkaa alle kahden viikon päästä.
-Hawk



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti