maanantai 12. maaliskuuta 2012

Tilastoinnista

Olen aina pitänyt tilastoista - varsinkin urheiluun liittyvistä. Silloin kun minä vielä olin nuori, aamurutiineihin kuului tarkistaa teksti-tv:stä yön NHL-tulokset ja pisteiden tekijät. Nykyisinkin tulee aika ajoin tutkittua eri liigojen pistepörssejä, sarjatilanteita ja muita tilastoja.

Yhdysvalloissa, tuossa tilastoinnin ihmemaassa, ollaan myös golfin osalta tilastohulluja. Vertailun vuoksi: Euroopan kiertueella tarkkuutta viheriölähestymisissä tarkastellaan yhden tilaston avulla (GIR eli Greens In Regulation). Jos pääset puttaamaan viheriöltä birdietä tai parempaa merkitään griiniosuma. USA:n PGA-tourilla on tämän tilaston lisäksi vielä lähes 80 "lisätilastoa", kuten:
- kuinka lähelle reikää pelaaja keskimäärin lähestyy (kaikki lähestymiset)
- kuinka lähelle reikää pelaaja keskimäärin lähestyy väylältä
- kuinka lähelle reikää pelaaja keskimäärin lähestyy väylän vasemman puoleisesta karheikosta
- millä prosentilla pelaaja osuu viheriöön tietyiltä etäisyyksiltä (esim. 125-150 jaardin matkalta)
- jne jne jne...
Ensimmäiset omat alkeelliset golftilastoni tein tukkimiehen kirjanpidolla vuonna 1999. Kyseinen pikkuvihkonen on edelleen tallessa. Tilastoja oli luonnollisesti kuvitettu mahtavilla piirustuksilla.







 
Järjestelmällisempään tilastointiin siirryin vuonna 2003, kun löysin interwebsin ihmeellisestä maailmasta Golfpisteen Tilastonurkan. Vaikka GP:n Tilastonurkka ei olekaan täydellinen, on se riittävä ja hyvä työkalu perusgolfarin tilastotarpeisiin. Minussa elää kuitenkin pieni amerikkalainen...joten aloin pitää jälleen omaa tilastoani. En kuitenkaan kulje kentällä mittanauha taskussani, ainakaan vielä. ;) Tällä kertaa en turvautunut enää paperiin, vaan aloin merkata tilastojani taulukkolaskennan avulla. En myöskään ole hylännyt GP:n Tilastonurkkaa, saan sieltä yhä pelini perustilastot. Omiin lisätilastoihin laitoin ensiksi ylös parhaat kierrokset, erilaisia ennätyksiä kuten suurin birdiemäärä kierroksella ja kauden kierrosmäärät. Vuosien varrella Tilastonurkka on pysynyt samana, kun puolestaan oma taulukko on paisunut kuin pullataikina, sisältäen nyt 17 välilehteä. Viimeisin lisäys taulukkotilastointiini on väyläkeskiarvot.

Kaikki kierrokseni eivät päädy tilastoihin. Esimerkiksi viime vuonna tilastoihin vaikuttavia kierroksia kertyi 53 kpl kokonaiskierrosmäärän ollessa 91 täyttä ja 7 puolikasta. Jätän tilastoimatta kierroksia kauden alusta ja lopusta, jolloin olosuhteet eivät ole enää "normaalit". Lisäksi jää tilastoimatta joukkuekisat ja reikäpelit sekä tietysti puolikkaat kierrokset. Joskus kierros jää tilastoimatta sen takia etten saa tulosta joltain väylältä (esim. varapallokin katoaa), vaikka yritän aina pelata jokaisen väylän loppuun asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti